Home » Bank » Kad Kredit Bank Islam

Kad Kredit Bank Islam

Bank-Islam-LOGO-500x156

Kad kredit Bank Islam adalah berbeza daripada kad kredit konvensional yang lain. Ia adalah kad kredit pertama yang berdasarkan kontrak Syariah dan ditawarkan kepada Muslim dan bukan Muslim di Malaysia. Ia adalah bebas sepenuhnya daripada “riba” atau “gharar” yang memberi maksud tiada amaun tambahan yang dikenakan dan unsur ketidakpastian. Dibina atas asas kekuatan tersebut, Bank Islam kini menawarkan pelbagai kad kredit untuk memenuhi kehendak semua orang serta menawarkan faedah dan kelebihan yang menarik seperti mata ganjaran kesetiaan di atas setiap perbelanjaan di peringkat tempatan dan luar negara, perlindungan Takaful percuma, pelbagai perkhidmatan rencam, dan keistimewaan membeli-belah.

Jenis Kad Kredit Bank Islam

Kad Kredit Klasik Bank Islam

Kad kredit Klasik Bank Islam merupakan kad kredit yang mematuhi Syariah. Ia mempunyai dua versi iaitu Visa dan Mastercard yang boleh digunakan untuk membuat urus niaga Halal. Kad ini menawarkan pelan bayaran mudah dengan terma bayaran yang bermula dari 3 bulan pertama hingga 36 bulan. Terma bayaran ini mempunyai kadar caj 0% apabila membuat urus niaga melalui peniaga runcit yang terpilih. Kadar faedah yang dikenakan ke atas kad ini adalah sebanyak 13.5% setahun dan mempunyai program ganjaran yang memberikan pemegang kad 1 mata ganjaran bagi setiap RM1 yang dibelanjakan pada pembelian runcit tempatan dan luar negara. Kad ini tidak menawarkan perlindungan Takaful percuma tetapi mempunyai yuran tahunan serendah RM63.60 yang akan diketepikan setelah 12 penggunaan kad setahun. Yuran tahunan untuk kad tambahan adalah sebanyak RM31.80. Pendapatan tahunan minimum yang diperlukan untuk mendapatkan kad ini adalah sebanyak RM24,000.

Kad Kredit Emas Bank Islam

Kad kredit Emas Bank Islam adalah kad kredit yang mematuhi Syariah dan datang di dalam dua versi iaitu Visa dan MasterCard. Kad kredit ini mempunyai yuran tahunan sebanyak RM137.80 yang akan diketepikan selepas 12 urus niaga dalam satu tahun dan tiada faedah kompaun dikenakan kepada pemegang kad. Yuran tahunan untuk kad tambahan adalah sebanyak RM63.60. Kadar faedah bagi kad ini adalah 13.5% setahun. Kad kredit ini menawarkan pemegang kad dengan perlindungan insurans kumpulan Takaful keluarga sehingga RM100,000 dan juga menyediakan perbelanjaan untuk pengebumian sehingga amaun sebanyak RM1,000. Kad ini membenarkan pemegang kad untuk mendapatkan 1 mata ganjaran bagi setiap RM1 yang dibelanjakan pada semua urus niaga runcit tempatan dan luar negara. Kad kredit Emas Bank Islam menawarkan pelan bayaran mudah dengan terma pembayaran 3 bulan hingga 36 bulan dengan kadar faedah 0% apabalia urus niaga telah dibuat dengan pedagang terpilih. Pendapatan tahunan minimum yang diperlukan untuk mendapatkan kad kredit ini adalah RM36,000.

Kad Kredit Platinum Bank Islam

Kad kredit Platinum Bank Islam menyediakan pemegang kad beberapa hak istimewa seperti tawaran membeli-belah, diskaun pelancongan, perlindungan Takaful, dan mata ganjaran. Kad ini mempunyai dua versi iaitu Visa dan MasterCard. Yuran tahunan kad ini adalah sebanyak RM411.28 dan akan diketepikan sekiranya kad ini telah digunakan sebanyak 12 kali setahun. Yuran tahunan kad tambahan ini adalah sebanyak RM159. Kad ini menawarkan perkhidmatan rencam eksklusif dan bantuan operator 24 jam sehari. Pemegang kad ini menerima faedah tambahan perlindungan insurans pelancongan Takaful sehingga RM1,000,000. Kad ini juga dilengkapi pelan bayaran mudah dengan terma bayaran antara 3 bulan hingga 36 bulan. Kad ini juga menawarkan 1 mata ganjaran bagi setiap RM1 yang dibelanjakan pada pembelian runcit tempatan dan luar negara. Pendapatan tahunan minimum yang diperlukan untuk mendapatkan kad ini adalah RM84,000. Kadar caj pada kad ini adalah sebanyak 13.5% setahun.

Kelebihan Kad Kredit Bank Islam

Kad kredit Bank Islam merangkumi semangat sebenar perbankan Islam dan boleh digunakan untuk membuat urus niaga Halal. Kad ini dilengkapi dengan pelbagai kelebihan yang membantu pemegang kad memaksimumkan nilai perbelanjaan mereka. Di samping itu, kad ini menawarkan perlindungan Takaful percuma. Bank Islam menawarkan pelan bayaran mudah dengan kadar caj 0% apabila pembelian dibuat dengan peniaga runcit terpilih yang telah menjadi rakan kongsi Bank Islam. Kad ini juga mempunyai kadar faedah yang berpatutan pada kadar 13.5% dengan 20 hari tempoh faedah percuma. Baki tertunggak pada kad ini mempunyai perlindungan Takaful malahan bayaran pengeluaran tunai dan kadar faedah pada pengeluaran tunai adalah rendah.

Pemegang kad Bank Islam berhak untuk mendapatkan TruPoints untuk pembelian runcit (tempatan dan luar negara) dan pengeluaran wang luar negara. Dengan kad ini, pemohon boleh mendapatkan perlindungan Takaful percuma pada baki tertunggak dan diskaun 40% pada bayaran wasiat yang bertulis. Tawaran dan diskaun eksklusif di restoran dan hotel juga disediakan dari masa ke masa. Proses bayaran juga dibuat dengan mudah melalui Mobile Point of Sale Terminal (MPOS) yang boleh dibawa dan digunakan di mana-mana. Kad kredit Bank Islam termasuk kemudahan pemindahan baki dimana pemegang kad dibenarkan untuk membuat pemindahan secara penuh atau sebahagian (RM500) daripada baki tertunggak akaun kad kredit dengan mana-mana bank ke dalam akaun kredit kad Bank Islam. Selain itu, Bank Islam menawarkan tempoh pemindahan baki selama 12 bulan pada kadar faedah 13% setahun tanpa bayaran pendahuluan.

Manfaat Lain Kad Kredit Bank Islam

 • Kad ini boleh digunakan untuk urus niaga Halal sahaja
 • Kad kredit Bank Islam mengenakan caj bayaran lewat 1% daripada amaun tertunggak
 • Bayaran ansurans bulanan minimum adalah 5% daripada amaun tertunggak
 • Bayaran pengeluaran tunai adalah 2.65% daripada amaun yang dikeluarkan atau RM12.72, atau yang mana saja lebih tinggi
 • Had pengeluaran tunai adalah sebanyak RM5,000

Kelayakan Kad Kredit Bank Islam

 • Sesiapa boleh mendapatkan kad kredit Bank Islam
 • Umur minimum bagi pemegang kad utama mestilah 21 tahun
 • Umur minimum bagi pemegang kad tambahan mestilah 18 tahun

Dokumen Kredit Kad Bank Islam

Sekiranya pemohon memenuhi kriteria, mereka boleh memuat turun borang permohonan kredit kad Bank Islam dari laman sesawang Bank Islam, mengisinya dan menghantarnya dengan beberapa dokumen yang diperlukan berhubung dengan pendapatan pemohon. Dokumen yang diperlukan adalah seperti berikut;

 1. Bagi pemohon yang mempunyai pendapatan tetap
 • Satu salinan kad pengenalan (MyKad – depan dan belakang)
 • Satu salinan slip gaji bagi 2 bulan terakhir
 • Satu salinan penyata bank
 • Satu salinan surat pengesahan pekerjaan

 

 1. Bagi pemohon yang bekerja sendiri
 • Satu salinan kad pengenalan (MyKad – depan dan belakang)
 • Satu salinan penyata bank bagi 6 bulan terakhir
 • Satu salinan Borang Be terbaru dengan resit bayaran cukai
 • Satu salinan sijil pendaftaran perniagaan

Bank ini juga mungkin memerlukan dokumen tambahan bagi bukti pendaptan pemohon dan akan diminta atas budi bicara pihak bank.