Home » Bank » Kad Kredit Maybank

Kad Kredit Maybank

maybank logo

Maybank adalah institusi perbankan utama di Malaysia dengan 64 peratus jumlah urus niaga perbankan atas talian di negara ini. Bank ini menawarkan kredit kad yang datang bersama dengan pengembalian wang dan faedah mata ganjaran. Kad ini sering diminati oleh pengguna kerana sesetengah kad kredit ini adalah percuma untuk tahun pertama dan pemegang kad boleh mengambil 4 kad tambahan secara percuma. Kredit kad Maybank menjadi nilai terbaik sebagai pengganti wang sekiranya pemohon menggunakan tawaran promosi yang dijalankan oleh bank dari masa ke masa.

Maybank kini menawarkan perbankan Islam disebabkan oleh majoriti penduduk Malaysia merupakan Muslim. Pada tahun 2016, ia telah diisi dengan pelbagai tawaran dan promosi di atas produknya. Sesetengah promosi dijalankan sepanjang tahun manakala sesetengah tawaran mempunyai tempoh yang terhad. Di samping itu, kad Islam yang ditawarkan oleh Maybank menyediakan faedah menarik seperti pilihan untuk memindahkan baki kad bank yang lain ke dalam kad Maybank Islam mereka dengan terma bayaran sehingga 36 bulan. Sekiranya terma bayaran yang dipilih adalah 12 bulan maka caj faedah yang dikenakan adalah 0%.

Jenis Kad Kredit Maybank Islam

MBB_Ikhwan_GOld_Mastercard

Maybank Islamic Ikhwan American Express Gold

Kad kredit ini adalah percuma sepanjang hayat dan tidak mempunyai yuran tahunan. Kadar faedah kad ini adalah 15% setahun. Kad ini direka khas untuk kegunaan setiap hari dengan kelebihan menarik datangnya daripada pembelian petrol. Kad ini menawarkan 5 mata ganjaran bagi setiap RM1 yang dibelanjakan untuk membeli petrol, 2 mata bagi setiap RM1 yang dibelanjakan untuk membeli barang-barang runcit, dan 3 mata bagi setiap RM1 yang dibelanjakan untuk membeli produk Etiqa Takaful. Kad ini mengenakan yuran tahunan sebanyak RM30,000.

Kelebihan Kad

 • Kad ini mempunyai kempen berterusan yang bermula dari Ogos 2004 di mana pemegang kad terpilih berpeluang untuk memenangi pakej Umrah bagi pemegang kad Muslim atau pakej percutian bagi pemegang kad bukan Muslim berdasarkan caj perbelanjaan mereka. Setiap perbelanjaan RM200 dan ke atas yang dicajkan pada kad dalam satu resit memberikan pemegang kad 1 kali penyertaan.
 • Kad ini juga membantu masyarakat dengan cara yang sewajarnya di mana bank menyumbang 0.1% daripada perbelanjaan yang dicajkan pada kad ke tabung kebajikan. Kad ini bukan sahaja menyediakan peluang pakej percutian atau Umrah tetapi memberi 5% rebet tunai pada perbelanjaan petrol atau barang-barang runcit di penghujung Jumaat atau Sabtu yang dihadkan hingga RM50 setiap bulan bagi setiap ahli kad utama dan juga memberi 1 TreatPoints bagi setiap RM1 yang dibelanjakan untuk membeli barang-barang runcit tempatan atau luar negara.
 • Kad ini juga datang bersama dengan kad Maybank Touch N Go Zing ┬ásecara percuma.

Kelayakan

 • Pendapatan tahunan minimum yang diperlukan untuk mendapatkan kad ini adalah RM30,000.

maybank-islamic-ikhwan-platinum-mastercard

Maybank Islamic Ikhwan Visa Infinite Card

Kad ini mempunyai yuran tahunan RM848 dan kadar faedah 15% setahun. Kad ini direka khas untuk pelancong dan menyediakan 5 mata ganjaran bagi setiap RM1 yang dibelanjakan untuk membeli barang-barang runcit luar negara, dan 2 mata ganjaran bagi setiap RM1 yang dibelanjakan untuk membeli barang-barang runcit tempatan. Mata ini boleh ditukar beli dengan Air Miles yang menawarkan diskaun daripada Malaysia Airlines, Singapore Airlines, dan Qatar Airways. Kadar pertukaran adalah sebanyak 4500 mata ganjaran bagi 1000 Air Miles. Kad ini juga memberi akses pada kelab golf utama. Kad ini memerlukan pendapatan tahunan sebanyak RM180,000.

Kelebihan

Kad ini disediakan untuk penggunaan harian dan penggunaan ganjaran kad melalui TreatPoints. Kad ini memberi 2 TreatPoints bagi setiap RM1 yang dibelanjakan untuk membeli barang-barang runcit tempatan. Kad ini memberi 5 TreatPoints bagi setiap RM1 yang dibelanjakan untuk membeli barang-barang runcit luar negara. Kad ini juga menyediakan pemegang kad 10,000 TreatPoints semasa pengaktifan kad. TreatPoints ini boleh ditebus untuk memperkaya miles yang menawarkan faedah menarik kepada pemegang kad daripada sistem penerbangan seperti Malaysia Airlines atau ia boleh ditebus untuk Kris Flyer Miles yang memberi tawaran hebat pada Singapore Airlines. Kadar pertukaran TreatPoints ke Miles adalah serendah 4770 TreatPoints yang bersamaan dengan 1000 Air Miles. Air Miles ini boleh ditebus untuk tiket fleksibel sistem penerbangan pelancongan atau pelayaran pesiaran atau penyewaan kereta melalui Mayflower.

Kelayakan dan Info Tambahan

 • Yuran tahunan bagi pemegang kad utama adalah RM800. Yuran tahunan ini akan diketepikan untuk tahun pertama dan akan diguna untuk tahun berikutnya.
 • Yuran tahunan akan diketepikan sekiranya perbelanjaan berjumlah RM50,000 setahun telah dicajkan pada kad tersebut.
 • Kad tambahan adalah percuma dan tidak mengenakan yuran tahunan sehingga 4 kad tambahan.
 • Kad tambahan ke-lima akan dikenakan yuran tahunan sebanyak RM400.
 • Pendapatan tahunan minimum yang diperlukan untuk mendapatkan kad ini adalah sebanyak RM180,000.

maybank-islamic-ikhwan-platinum-mastercard

Maybank Islamic Ikhwan American Express Platinum

Kad ini tidak mempunyai yuran tahunan dan kadar faedah tahunan adalah sebanyak 15%. Kad ini menyediakan faedah optimum apabila digunakan untuk membeli petrol. Kad ini menawarkan 5 mata ganjaran bagi setiap RM1 yang dibelanjakan untuk membeli petrol, dan 2 mata ganjaran bagi setiap RM1 yang dibelanjakan untuk membeli barang-barang runcit yang lain. Kad ini memerlukan pendapatan tahunan minimum sebanyak RM60,000.

Kelebihan

 • Kad ini tidak mengenakan caj yuran tahunan tanpa sebarang terma atau syarat yang berkaitan. Kad ini telah menjalankan kempen berterusan yang bermula pada Ogos 2014 di mana pemegang kad berpeluang untuk memenangi perjalanan Umrah yang tidak boleh dipindahkan atau ditukar selama seminggu untuk dua penumpang. Perjalanan ini juga akan menjadi pakej Umrah bagi pemegang kad Muslim dan pakej percutian bagi pemegang kad bukan Muslim. Setiap kali pemegang kad membelanjakan RM200 dan ke atas dalam satu resit, mereka boleh mendapatkan 1 kali penyertaan. Pemenang akan dipilih setiap 3 bulan.
 • Kad ini juga memberi 5% rebet tunai yang dihadkan hingga RM50 sebulan bagi pemegang kad utama apabila barang-barang runcit atau petrol dibeli pada hujung Jumaat dan Sabtu. Kad ini juga membantu masyarakat di mana bank menyumbang 0.1% setiap kali perbelanjaan dicajkan pada kad ke tabung kebajikan. Kad ini menawarkan 1 TreatPoints bagi setiap RM1 yang dibelanjakan untuk membeli barang-barang runcit di peringkat tempatan atau luar negara dan ia juga datang bersama dengan kad Maybank Touch N Go Zing secara percuma.

Kelayakan

 • Pendapatan minimum yang diperlukan untuk mendapatkan kad ini adalah sebanyak RM60,000 setahun.

 

Maybank Islamic Petronas Ikhwan Visa Gold

Kad ini mempunyai kadar faedah 15% setahun dan tidak mengenakan yuran tahunan. Ia adalah percuma sepanjang hayat. Ia menawarkan mata ganjaran pada pembelian petrol di stesyen Petronas dan meningkat apabila kad ini dicaj untuk perbelanjaan petrol ketika hujung minggu. Ia menawarkan 5 mata ganjaran bagi setiap RM1 yang dibelanjakan untuk membeli petrol di stesyen Petronas dari hari Isnin hingga Jumaat, 8 mata bagi setiap RM1 yang dibelanjakan di stesyen Petronas pada hujung minggu, dan 8 mata ganjaran bagi setiap RM1 yang dibelanjakan untuk membeli barang-barang runcit pada hujung minggu. Kad ini memerlukan pendapatan tahunan minimum sebanyak RM30,000.

Kelebihan

 • PETRONAS Ikhwan Visa tidak mempunyai yuran tahunan. Pengecualian ini datang percuma tanpa apa-apa terma atau syarat yang berkaitan. Kad ini juga membenarkan pemegang kad untuk berjimat pada caj tanpa kompaun setiap bulan. Di samping itu, kad ini menawarkan hak istimewa Petronas secara eksklusif, serta memberi 5 TreatPoints bagi setiap RM1 yang dibelanjakan di stesyen perkhidmatan Petronas dari hari Isnin hingga Jumaat, dan 8 TreatPoints bagi setiap RM1 yang dibelanjakan di stesyen perkhidmatan Petronas pada hujung minggu. Pemegang kad boleh menebus TreatPoints ini untuk Baucar Petrol, dan menikmati petrol secara percuma.
 • Kad ini juga menawarkan 8 TreatPoints bagi setiap RM1 yang dibelanjakan untuk membeli barang-barang runcit semasa hujung minggu. Kad ini juga mempunyai nilai tambahan faedah yang lain seperti kad Maybank Touch N Go Zing secara percuma yang merupakan kad isi semula secara automatic yang berhubung dengan kad kredit Petronas Ikhwan Visa.

Kelayakan

 • Pendapatan minimum yang diperlukan untuk mendapatkan kad ini adalah sebanyak RM30,000 setahun.

Maybank Islamic Petronas Ikhwan Visa Platinum

Kad ini tidak mengenakan yuran tahunan dan adalah percuma sepanjang hayat. Kadar faedah yang dikenakan pada kad ini adalah sebanyak 15% setahun. Kad ini juga menawarkan 8 mata ganjaran bagi setiap RM1 yang dibelanjakan untuk membeli barang-barang runcit dan petrol di Petronas setiap hujung minggu, dan 5 mata ganjaran bagi setiap RM1 yang dibelanjakan untuk membeli petrol di Petronas dari hari Isnin hingga Jumaat. Mata ganjaran ini tidak akan tamat tempohnya. Kad platinum ini juga datang bersama kad Maybank Touch N Go Zing secara percuma. Pendapatan tahunan minimum yang diperlukan untuk mendapatkan kad ini adalah sebanyak RM60,000.

Kelebihan

Kad ini tidak mengenakan yuran tahunan dan percuma sepanjang hayat tanpa terma dan syarat yang berkaitan. Pemegang kad boleh berjimat pada caj tanpa kompaun setiap bulan dan pada masa yang sama menerima TreatPoints bagi perbelanjaan yang dilakukan di stesyen perkhidmatan Petronas. Kad ini memberi 5 TreatPoints bagi setiap RM1 yang dibelanjakan pada hari Isnin hingga Jumaat, dan 8 TreatPoints bagi setiap RM1 yang dibelanjakan pada hujung minggu di stesyen perkhidmatan Petronas. TreatPoints ini boleh ditebus untuk baucar petrol yang boleh digunakan untuk mendapatkan petrol percuma. TreatPoints ini bukan sahaja terhad pada petrol tetapi juga memberi 8 TreatPoints bagi setiap RM1 yang dibelanjakan untuk membeli barang-barang runcit pada hujung minggu. Pemohon kad ini akan diberi kad Maybank Touch N Go Zing dan kad Petronas Ikhwan Visa Platinum.

Kelayakan

 • Pendapatan minimum yang diperlukan untuk mendapatkan kad ini adalah RM60,000 setahun.

Manfaat Kad Kredit Maybank Islam

 • Bayaran bulanan minimum adalah sebanyak 5% daripada amaun tertunggak
 • Penalti bayaran lewat adalah sebanyak 1% daripada amaun tertunggak
 • Had pengeluaran tunai setiap hari adalah RM5,000 dan bayaran pengeluaran adalah sebanyak 5.3% daripada amaun yang dikeluarkan. Kadar yang dikenakan pada pengeluaran tunai adalah sebanyak 18%
 • Program pemindahan baki dengan terma bayaran 6, 9, 12, 24, dan 36 bulan
 • Kad ini mempunyai pilihan bayaran fleksibel dengan terma bermula antara 3 bulan hingga 36 bulan

Kelayakan Kad Kredit Maybank

Pemohon yang berminat untuk mendapatkan kad kredit ini perlulah mematuhi syarat-syarat yang telah ditetapkan oleh Maybank seperti;

 • Pemohon mestilah telah bekerja dengan pendapatan tetap atau bekerja secara sendiri
 • Pemegang kad utama mestilah berumur antara 21 tahun hingga 65 tahun
 • Pemegang kad tambahan mestilah berumur antara 18 tahun hingga 65 tahun
 • Pemohon mestilah mematuhi pendapatan tahunan minimum bagi kad kredit yang ingin mereka mohon

Dokumen Kredit Kad Maybank

Dokumen asas yang diperlukan untuk memohon kad kredit Maybank adalah seperti berikut;

 • Satu salinan kad pengenalan (MyKad – depan dan belakang) atau pasport termasuk pasport pemohon untuk kad tambahan
 • Penyata cukai pendapatan terbaru (Borang J)
 • Slip gaji 2 bulan terakhir dan penyata akaun simpanan atau terkini bagi 3 bulan terakhir
 • Bagi pekerja sendiri – satu salinan pendaftarran perniagaan dan penyata bank bagi 3 bulan terakhir
 • Bagi ekspatriat – surat daripada majikan yang mengesahkan tempoh kontrak pekerjaan di Malaysia dan pemohon mestilah mempunyai akaun Maybank

Sekiranya pemohon pernah menjadi ahli kad kredit utama selama 1 tahun yang telah diisu di Malaysia dan boleh digunakan di peringkat antarabangsa, mereka perlu menyediakan dokumen berikut secara surat;

 • Satu salinan kad pengenalan (MyKad – depan dan belakang) atau pasport termasuk pasport pemohon untuk kad tambahan
 • Satu salinan kad kredit (depan dan belakang)
 • Satu salinan penyata kad terbaru

Bayaran Balik Kad Kredit Maybank

 • Baki tertunggak kad kredit Maybank boleh dibayar balik melalui beberapa cara seperti;
 • Boleh dibuat secara atas talian melalui laman sesawang rasmi Maybank
 • Bayaran di cawangan bank Maybank
 • Membuat pemotong gaji secara automatik di mana bank akan memotong secara automatik amaun yang telah digunakan melalui akaun pemegang kad