Home » Bank » Pinjaman Peribadi Public Bank

Pinjaman Peribadi Public Bank

Public Bank

Public Bank adalah bank dalam negeri yang terbesar di Malaysia berdasarkan kiraan dana pemegang saham. Ia memberi fokus pada perniagaan runcit dan perusahaan bersaiz kecil hingga sederhana. Bank ini telah ditubuhkan pada tahun 1966 oleh Teh Hong Piow iaitu pengurus besar Malayan Banking Berhad (juga dikenali sebagai Maybank). Bank ini telah disenaraikan dalam Bursa Saham Malaysia pada tahun 1967. Public Bank menawarkan pinjaman kepada pelanggan untuk membeli rumah, kereta, dan menjalankan perniagaan. Pada masa ini, Public Bank mempromosikan pelbagai jenis pinjaman seperti pinjaman perumahan, pinjaman kereta, pinjaman peribadi, dan sebagainya. Walau bagaimanapun, Pinjaman Peribadi BAE di bawah Public Bank Islam mendapat perhatian umum kerana kosnya yang efisien.

Pinjaman Peribadi Public Bank Islam di Malaysia

Public Bank mempunyai pelbagai pakej pinjaman peribadi yang direka khas untuk memenuhi kehendak pelanggannya di Malaysia. Di samping itu, pelanggan boleh memilih produk pinjaman peribadi berdasarkan keperluan pinjaman mereka. Pakej pinjaman peribadi ini direka berdasarkan prinsip Sharia dalam undang-undang Islam dan mematuhinya 100%. Bank ini menawarkan dua jenis pakej pinjaman peribadi Islam dengan ciri-ciri dan faedahnya yang tersendiri.

Jenis Pinjaman Peribadi BAE

Dua jenis pakej pinjaman peribadi BAE yang ditawarkan oleh Public Bank adalah seperti berikut:

 • Pinjaman Peribadi BAE

Pinjaman peribadi BAE berdasarkan konsep Bai Al-Inah iaitu kemudahan kewangan asas membeli dan menjual di antara pemberi pinjaman dan pelanggan. Konsep ini berdasarkan Sharia di mana pemberi pinjaman membeli aset daripada pelanggan pada waktu tersebut. Harga yang dibayar oleh pemberi pinjaman merupakan pembayaran di bawah kemudahan Sharia. Selepas itu, aset dijual kepada pelanggan mengikut bayaran tertunda dan harga tersebut dibayar dalam bentuk ansurans.

Tempoh pinjaman minimum adalah selama 2 tahun dan maksimum selama 10 tahun. Berdasarkan kelayakan, pelanggan yang memohon pinjaman akan layak untuk menerima pinjaman antara RM5,000 hingga RM150,000. Bagi memudahkan pelanggan membuat pembayaran, Public Bank akan mengurangkan bayaran bulanan pinjaman daripada gaji pelanggan.

Pelanggan boleh menikmati faedah yang menarik kerana Public Bank menawarkan perkhidmatan wang tunai cepat sehingga RM150,000 dan bayaran mudah daripada 2 hingga 10 tahun kerana ia dikurangkan secara automatik daripada gaji pelanggan dengan aturan istimewa dengan majikan. Di samping itu, ia tidak memerlukan penjamin atau cagaran untuk membuat permohonan pinjaman. Sekiranya pelanggan memilih untuk menamatkan pinjaman dengan membayar balik secara penuh, tiada yuran penamatan awal dikenakan oleh Public Bank. Pinjaman ini akan diluluskan dalam masa seminggu dan pada kadar faedah yang rendah.

 • Pinjaman Peribadi BAE Plus

Pinjaman peribadi ini direka untuk pelanggan lama Public Bank dan menawarkan margin kewangan yang menarik. Salah satu kelebihan utama pilihan pinjaman peribadi ini adalah tawaran tempoh yang lama sehingga 10 tahun. Pinjaman ini juga menawarkan pilihan kelebihan dalam bentuk liputan Kumpulan Takaful.

Caj

Pinjaman ini diluluskan dengan beberapa kos tambahan kepada pelanggan seperti yuran pemprosesan sebanyak RM100, 0.5% duti setem daripada amaun pinjaman dan bayaran denda lewat amaun dalam mod tunggakan pembayaran. Caj pentadbiran lanjut adalah berbeza mengikut amaun yang dipinjam oleh pemohon dan jenis Dokumen Keselamatan yang disediakan oleh pemohon. Pinjaman ini turut memasukkan polisi Insurans Takaful yang berhubung dengan pinjaman permohonan yang dibuat oleh pelanggan.

Kelayakan

Public Bank mempunyai kaedah yang sangat telus dengan mengutamakan pelanggan mereka dalam membuat permohonan pinjaman. Pelanggan yang membuat permohonan pinjaman mestilah mempunyai kewarganegaraan Malaysia dan berumur antara 20 tahun hingga 60 tahun dengan pekerjaan tetap selama 1 tahun perkhidmatan dalam mana-mana satu agensi yang diluluskan.

Dokumen

Pelanggan perlu menyediakan salinan kad pengenalan (MyKad – depan dan belakang), slip gaji 3 bulan terakhir atau penyata EPF, dan surat pengesahan jawatan dan gaji daripada majikan. Wakil Public Bank akan membimbing pemohon semasa permohonan sekiranya memerlukan dokumen tambahan yang lain.

Permohonan Pinjaman Peribadi Public Islam

Pemohon boleh membuat permohonan pakej pinjaman melalui kaedah tradisional dengan melawat mana-mana cawangan bank dan membuat permohonan pinjaman secara peribadi. Pemohon juga boleh memilih untuk membuat permohonan pinjaman dari ruang tamu rumah mereka dengan melayari laman rasmi sesawang Public Bank atau melalui laman sesawang kewangan pihak ketiga.

Ciri-ciri dan Kelebihan Pinjaman Peribadi Public Bank Islam

Ciri-ciri utama dua pakej pinjaman peribadi Public Bank Islam adalah seperti berikut;

 • Pakej pinjaman direka berdasarkan prinsip Sharia dalam undang-undang Islam
 • Menawarkan kadar faedah yang menarik
 • Menawarkan pilihan tempoh yang panjang dan tempoh yang pendek
 • Menawarkan amaun pinjaman yang tinggi
 • Kelulusan yang cepat
 • Kriteria kelayakan yang rendah
 • Boleh membuat permohonan secara atas talian
 • Proses permohonan yang rendah
 • Pinjaman ini tidak memerlukan penjamin atau cagaran
 • Ia menawarkan liputan pilihan Kumpulan Takaful
 • 100% mematuhi Sharia